PH 3-2½ Vägglampa

Louis Poulsen
Produkten har utgått.
Fri frakt över 499 kr
Öppet köp i 90 dagar

Betala efter leverans.

  • Ljusdesign i över 40 år
  • Brett designsortiment
  • Personlig service

Poul Henningsen formgav treskärmssystemet redan 1925–1926, då han i samarbete med Louis Poulsen ritade de första lamporna till en utställning i Paris.

Detta samarbete pågick ända fram till Poul Henningsens död 1967. Under hela sitt liv strävade PH efter att skapa det bländfria ljuset, att rikta ljuset dit där det behövdes och att skapa mjuka skuggor med glödlampan som ljuskälla.

PH 3/2½ Vägg tillhör treskärmsfamiljen, som i dag består av 30 olika lampor, varav tre för utomhusbruk. Poul Henningsen formgav alltså inte bara en lampa utan ett helt system, och under årens lopp har omkring tusen olika modeller producerats. Kombinationsmöjligheterna var oändliga. Det var inte bara möjligt att få lampor i många olika storlekar, utan även i olika färger.

Poul Henningsen var en av de första som ägnade sig åt belysningsdesign ur ett vetenskapligt perspektiv, och som utgångspunkt använde han den logaritmiska spiralen. Tack vare uppbyggnaden kring den logaritmiska spiralen lyckades han få en jämn fördelning av ljuset över glasskärmens hela kurva, och denna jämna fördelning av ljuset tillsammans med den diffusa reflexionen genom glaset gjorde det möjligt att kontrollera lampans bländning och skuggbildning.

Varje skärm minskar mängden ljus lika mycket tack vare avståndet till själva ljuskällan. PH-lampornas nummer refererar till skärmstorleken. Varje överskärmstorlek har ett motsvarande set av mellan- och underskärmar, de så kallade hela modellerna som till exempel 2/2, där överskärmen har en diameter på cirka 20 cm med tillhörande underskärmar. PH 3/2½ Vägg består av en överskärm på cirka 30 cm, men med underskärmar från 2½-modellen. Dessa så kallade skeva modeller introducerades eftersom man ville kunna hänga pendlarna lägre. Systemet användes även till vägg-, golv- och bordslampor. PH 3/2½ Vägg introducerades 2005.

Specifikationer
Artikelnummer5743145421
Bredd (cm)28,3
Diameter (cm)11.5
Ljuskälla ingårNej
SockelE27
Fler färgerNej
Fler storlekarNej
MaterialStål
Bredd (cm)28,3
Rek. ljuskälla1x60W E27
DesignerPoul Henningsen
Skriv din egen recension
Skriv din recension