Utomhusbelysning

Vilken utomhusbelysning ska man välja?

Det viktigaste att tänka på när du väljer belysning utomhus är att lamporna fyller sin funktion, dina behov samt att de inte bländar. Med hjälp av rätt utomhusbelysning kan du ge din trädgård, altan, balkong eller fasad en behaglig atmosfär året om. Försök att alltid arbeta med flera lampor utomhus för en trevligare helhet.


Utomhusbelysning - hur många watt?

När det kommer till utomhusbelysning behöver du sällan ha mycket effekt. Använd därför belysning ute med en med låg watt styrka. Detta för att inte uppleva ett för starkt ljus som bländar. I dag används det nästan bara uteslutande LED belysning, och det räcker med en ljuskälla på ca 200 – max 900 lm för att få mycket ljus. Det motsvarar omkring 2-max 10 W. Har du ett stort träd som ska belysas, kan du prova dig fram till hur mycket ljus som behövs. Det beror väldigt mycket på hur trädet ser ut och hur ljusa omgivningarna är.


Vad ska jag tänka på när jag ska installera utomhusbelysning?

Du bör alltid ha med dig att en belysning ska vara säker. Som fastighetsägare eller ägande av bostadsrätt har du alltid ansvaret att elinstallationer är gjorda på rätt sätt. Du bör alltid kontakta en elinstallatör som hjälper till att montera och installera belysningen. Det är bara om installationen är lågvolt och så kallad plug and play som du kan göra det själv.


Vilka ljuskällor får användas utomhus?

Det är armaturen som avgör om ljuskällan är klassad för att sitta utomhus eller inte. Samt om belysningen är en vanlig E27 glödlampa eller en modern LED armatur. Normalt får du sätta en IP23 utomhus under tak, men välj gärna en med högre kapslingsklass, detta då belysningen oftast håller längre.