Altanbelysning/Trädgårdbelysning spotlights

Lampor till uterum – Vilka ska man välja?

Lampor till ett uterum eller altan bör bidra med en mysig och hemtrevlig stämning. Här vill du att ljuset ska visa upp och inte blända. Tänk också på ljusfärgen, denna ska vara varmvit för att få ett varmt, hemtrevligt och mysigt ljus. Ska du belysa ditt uterum bör du ta med dig att detta rum också behöver belysning som är anpassad för utomhusmiljö. Exempel på mysiga lampor är vägglampor, ljusslingor, spotlights, golvlampor eller punktbelysning.


Vad är rekommenderat avstånd mellan spottar i altanen eller trädgården?

Det går inte att säga hur långt det skall vara mellan spotar. Detta för att det beror på vad som ska belysas, hur belysningen sitter och hur stor belysningen är. Spotar på växter och träd avgörs utifrån vart träden står, och på en altan beror det på vad som ska lysas upp. Små spotar som ger ett markeringsljus ska du undvika då de bara bländar.


Hur kan jag belysa träd underifrån?

Träd kan du belysa på olika sätt. Det kan vara underifrån, på baksidan eller från framsidan beroende på hur du vill att trädet skall upplevas. Lyser du på baksidan ges en spännande siluett och är belysningen framifrån ser trädet mer ut som på dagen.


Tänk alltid på att belysa hela trädet nerifrån marken. Det kommer annars se ut som att en trädkrona hänger i luften när det är mörkt. Spridningsvinkeln på ljuset avgörs av hur stort trädet eller busken är. Du kan använda en spot som är nergrävd i marken eller en som står på ett fäste ovan mark. Detta beroende på hur du vill installera. Ovan mark är både enklare och billigare, men har du en gräsmatta, kan det vara bra med en belysning som är nergrävd. Detta så du slipper köra runt spoten när du klipper gräset.