Inspiration till uterummet

Inspiration till uterummet - Greatlight

Wednesday, 13 May, 2020
- Greatlight

Uterummet


Ett vackert och mysigt uterum är underbart att njuta i året om. Med rätt inredning och ljussättning, kan uterummet enkelt bli husets hjärta. Här kan man fylla på med åretrunt växter, mattor och möbler som skapar innekänsla.

Anpassad belysning


Vid ljussättning av ett icke-isolerat uterum finns det vissa saker att tänka på. Tänka på att ett oisolerat område som ett uterum blir kallt och fuktigt, det betyder att de armaturer som ska användas bör vara anpassade för den utemiljö . De ska ha en sk. IP-klassificering som ska vara IP44 eller högre. Undvik användningen av lösa skarvsladdar och stickproppar, samt att det alltid ska finnas en jordfelsbrytare installerad.

Rätt ljussättning


Vad gäller val av lampa eller belysning, anser Greatlights ljusarkitekter att belysning med en pendlande effekt kan vara extra snyggt . tex en armartur som ger ljus upp och ner. Planerar du att bygga ett uterum är ett tips att tidigt ”planera in” ljussättningen innan och försöka baka in spotlights eller liknande i golv och tak för att addera en lyxig touch. I både mindre och större uterum kan det också passa med någon typ av takarmatur eller takslinga för att skapa en inomhus-känsla.

Säkerhet


När det gäller ett isolerat uterum är kraven samma som inomhus. Det vill säga att allt från IP20 och uppåt är säkert för användning. Dock rekommenderar Greatlight alltid att alla installationer ska utföras och kontrolleras av en behörig elektriker.