Inspiration till uteplatsen

Inspiration till uteplatsen - Greatlight

Monday, 27 April, 2020
- by greatlight

Uteplatsen


Oavsett hur stor eller liten din uteplats är så kan man skapa en härlig och ombonad känsla med växter och belysning. Uteplatsen är ju ytan som knyter ihop huset och trädgården och det är också platsen som vi längtar efter att använda nu när våren kommer.

Kombinera


Ett tips för att skapa rumslighet på uteplatsen är att ha en kombination av växter i krukor och härlig mysbelysning. Här kan man givetvis använda sommarblommor men jag vill också tipsa om att ha perenner, mindre träd och buskar i större krukor som ger rumslighet till altanen under längre tid. Använd gärna i olika storlekar för att skapa dynamik. Skall dessa växter klara sig över vintern så behöver man tänka på att krukan tål frost och man behöver isolera dem på insidan (vanligt liggunderlag som man har när man campar går bra).

Krukor


Bra perenner och träd att börja med i kruka är: Funkia, Dvärgsyren ’Palibin’, Rönnsumaken ’Tiger Eyes’ och Silverpäron. För att träd och buskar skall trivas så välj lite större kruka så att rotsystemet får bra utrymme. Blir krukan tung så sätt den på en platta med hjul på så kan du dessutom med lätthet möblera om din altan efter behag.

Rätt belysning


Med en skön belysning på din uteplats så kan du njuta av den längre och skapa ett härligt trädgårdsrum på din altan. Här skapar det diskreta ljuset den rätta stämningen. Ett tips när det gäller altanbelysning är att man har en grundbelysning, eller vardagsbelysning om du vill. Gärna med infällda små armaturer i mark eller golv. Har man möjlighet att hänga upp utetaklampa så ger det en härlig belysning och känsla. Sen kan man ha en mer festlig belysning för gardenpartyt som du lätt kan justera och ändra.