Greatlights Ljusguide - Belysning vid matplats

Greatlights Ljusguide - Belysning vid matplats - Greatlight

Tuesday, 27 October, 2020
- by greatlight

Välkommen till Greatlights Ljusguide inom belysning för matplats!

Med hjälp av våran fantastiska Ljusarkitekt har vi tagit fram konceptet Greatlights Ljusguide! I ljusguiden går vi igenom rum för rum i hemmet och Helena delar med sig av sina bästa tips.

Belysning till matplatsen

I detta avsnitt ska du få veta hur man på bästa sätt väljer belysning till sin matplats. Där vi många spenderar värdefull tid på olika delar av dygnet!

 

Hur belyser man sin matplats på bästa sätt?

Matplatsen ska vara en plats där man samlas för att äta middag, det ska vara lite mysigt samtidigt som man vill ha en rumsren känsla.
Om man har fina tavlor på väggarna kan det vara en bra idé att sätta upp belysning på väggarna som riktas mot sina fina tavlor. För detta ändamål finns det mängder av vägglampor att välja mellan.

Det är viktigt att belysningen vid matbordet passar ihop med inredningen. Vid ett fyrkantigt bord har man gärna flera armaturer som hänger på rad. Har man ett runt bord kan man absolut ha en lampa som hänger över bordet, gärna en lite större. Ljuset ska kunna dimras, så man kan höja och sänka ljusstyrkan tills man hittar en behaglig nivå. Oavsett om du vill ha en eller flera armaturer som hänger på rad, har vi ett stort sortiment av taklampor.

De magiska talen är en, tre eller fem lampor, man ska inte hänga upp två eller fyra lampor.

Vilken höjd ska man ha på taklampan vid matplatsen?

Det finns några saker att tänka på när man ska välja höjd på sin taklampa vid matplatsen. Först och främst ska en taklampa inte hänga för lågt så man får den i ögonhöjd, då man vill kunna se den som sitter vid andra sidan bordet. Man vill inte heller att lampan ska hänga för lågt så att man ser ljuskällan, för då blir man bländad vilket kan vara väldigt irriterande. Men sen vill man samtidigt inte heller att lampan ska hänga alldeles för högt upp i taket, för man vill ändå att det ska kännas som att lampan hänger ihop med matplatsen. Det gäller alltså att testa sig fram för att hitta rätt höjd på taklampan, men med hjälp av tipsen ovan är vi övertygade om att du kommer lyckas med din belysning vid din matplats.