Ljusguide - Förändra ett rums karaktär

Ljusguide - Förändra ett rums karaktär - Greatlight

Wednesday, 13 January, 2021
- by greatlight

Alla har vi rum i våra hem som skulle kunna optimeras och förbättras utifrån sammansättning och möblering. Men en del som många missar är belysningens centrala del för att uppnå rätt intryck och önskad uppfattning om rummet storlek – både gällande val av belysning och dess placering i rummet. Självklart spelar även övriga delar i rummet roll för att uppnå bästa resultat - vilken färg du väljer att inreda med på väggar och i tak tillsammans med vilka färger och stil du väljer på möbler och textilier.

Men för att börja med basen och hjälpa dig att ta första steget till att förändra ditt rums visuella intryck med hjälp av just rätt ljus är Greatlight och vår ljusarkitekt Helena Åkerberg här för att guida och tipsa dig om några enkla delar att börja titta på!

Skapa ett större rum

Det övergripande tipset för att skapa ett större rum är att arbeta med flera ljuspunkter i rummet och placera dem strategiskt utifrån riktning i rummet – det räcker alltså inte i huvudsak med några få utvalda belysningspunkter för att skapa helhet och ett större intryck. En bra grund att utgå ifrån är att säkerställa:


Ljus upp i taket

Rymden i rummet förstärker du genom att rikta ljus mot taket, gärna en taklampa med uppljus och/eller golvlampa som också lyser uppåt.

Lys upp väggarna

Genom att lysa upp väggarna skapar du bredd vilket i kombination med uppljus ger ett kombinerat intryck av ljus och rymd.

Ett sista tips är att addera punktbelysning på delar som du vill framhäva i rummet för att komplettera intrycket av rymd – exempelvis tavlor, växt eller en skulptur


Göra ett rum bredare

Rum som uppfattas som smala – korridorer, trappa eller mindre sovrum – vill man gärna skapa intryck av att vara bredare och det enklaste sättet är då att lysa upp väggarna. 
Även här är det positivt att även addera uppljus i taket men för att säkerställa just intrycket av bredd är riktad belysning på väggarna ett bra sättSkapa intrycket av högre i tak

Att skapa intrycket av att ha högre i tak har du säkert redan listat ut men är värt att upprepa – rikta ljus upp mot taket. Oavsett om ditt tak är vitt eller färgat så kommer ljuset och riktningen leda ögat upp och därmed en skapad bild av högre takhöjd.Slutresultatet