Utomhusbelysning

Utomhusbelysning - Greatlight

Monday, 14 October, 2019
- Greatlight

Rör dig på trädgårdsgångarna utan risk för att snubbla och lys upp ditt hus med fantastiska effekter både du själv och grannarna kan njuta av. 

Belysning i trädgården kan vara både dekorativ och praktisk. Att lysa upp sitt hus och tomten runt omkring är inte bara läckert och effektfullt utan det skapar en enorm trygghet och välkomnande känsla. Välj spottar på markspett och lägg kabeln ovan mark. På så sätt har du möjlighet att flytta och anpassa belysningen efter vilka träd/buskar som är fina att belysa beroende på årstid. Möjligheterna är oändliga!

Lampor utomhus kan lyfta fram det bästa av både hus och trädgård, och de har dessutom en avskräckande effekt för icke önskvärda gäster. 

Vad vill du använda utomhuslampan till? Vill du belysa din gårdsinfart så att du ser minsta
dammkorn? Eller vill du hellre ge blomrabatten diskret, mjukt ljus? 

Om det finns belysning i närområdet är det en stor fördel att välja en liknande ljusfärg på din armatur. Och välj med omsorg de träd som ska belysas. Du behöver inte alltid belysa alla, utan du kan välja ut ett par för att skapa effektfulla kontraster i trädgården.

Lyser man på något från långt håll och rakt på så blir busken platt och tråkig dessutom riskerar man att rikta ljuset på någon och man får bländning. Låga effekter är energisparande och samtidigt en fördel då man vill undvika allt för stora kontraster. För att belysningen ska bli så snygg som möjligt ska du satsa på helt avbländat och avskärmat ljus och glöm inte att vara extra noga på att dölja ljuskällan – rikta ljuset från betraktaren och på det som skall belysas. En god grundregel är att placera spotten nära och med huvudsaklig riktning uppåt.

När du väljer lampor för utomhusbruk är det också viktigt att ta hänsyn till IP-klassen.

Om du bor nära havet så sliter salta vindar hårt på materialet, vilket gör att din utomhusbelysning lättare rostar sönder. För tuffa förhållanden som dessa så rekommenderar vi utelampor som är gjorda av galvaniserat stål eller koppar. Rostfritt stål är i de flesta fall inte rostfritt när det kommer till utebelysning. Om inte lampan är relativt dyr så är det i regel inte riktigt rostfritt stål. Tänk på att ta hand om din utomhusarmatur, rengör lampan och smörj skruvar så de inte fastnar, då har du en utelampa som håller länge. Oftast medföljer en olja från början som räcker för att olja in din utomhusbelysning hela det första året.