Sovrumsinspiration!

Sovrumsinspiration! - Greatlight

Monday, 28 September, 2020
- by Helena Jonsson

Sovrummet - Hemmets lugna vrå

Vi har frågat Helena Jonsson som har instagramkontot @helenas.hem om vad hon tycker känns viktigt när man inreder sitt sovrum och vad man ska tänka på.
Njut och inspireras!


Helena, hur kan man inreda sovrummet för att få det så harmoniskt som möjligt?

Jag tycker att man ska satsa på en lugn och behaglig nyans på väggen. Att man också tänker på att ha mjuka textilier och fluffiga kuddar. Komplettera gärna de naturnära nyanserna med några gröna växter och en stor härlig lampa. Skippa gärna att ha tv:n i sovrummet för att få det så harmoniskt som möjligt.

Om man vill att sovrummet ska kännas lite större, hur bör man tänka vid färgval?

Många vet redan att ljusa färger förstorar och vi nordbor har ofta vitt hemma, men en idé kan vara att måla med en ljusare färgad kulör på väggarna.

Man kan gärna välja färger som harmonierar med varandra när det gäller väggarna, vilka möbler man väljer att ha och vilka sängkläder man bäddar med.

Tänk också på att belysningen behöver få fokus och ha gärna flera belysningspunkter i sovrummet. Ett tips är att ha vita eller naturfärgade gardiner i t.ex. linne, gör miljön luftigare i sovrummet och att rummet i sin tur känns större.

Vilket ser du är det mest trendande temat i sovrumsinredningen?

Många ser sig om efter mer hållbarhet och ekologiska material. Ljusa, lugna och naturliga toner står i fokus.

Den beigea trenden fortsätter och fler varma nyanser smyger in i trenden. Det blir mer och mer rogivande toner som kompletterar, som blått och grönt. En trend jag tror kommer växa är trämaterial, så som rotting och ek/valnöt.


Om du fick välja ut de 3 absolut viktigaste större detaljerna i sovrummet, vilka skulle det vara? Då får jag säga en fin och mysig taklampa, härliga gardiner och ett snyggt överkast.
Hur kompletterar jag det naturliga ljusinsläppet i rummet?


”En metod är att hänga upp gardinerna mot en vägg stället för över delar av fönstret. Ett bra sätt är att hänga gardinerna i skenor i taket, för det ger rummet en mer öppen och ljus känsla.Vad tror du många missar när de inreder sitt sovrum?

Att belysningen inte är genomtänkt ordentligt. Jag tror många nöjer sig med få belysningspunkter som en taklampa eller en bordslampa, när man bör tänka på att fler ljuspunkter ger mer!

Kombinera en fin taklampa för övergripande ljus, en fin bordslampa i fönstret för stämningsfull belysning samt mer riktad belysning i form av sänglampor för att kunna se ordentligt när man vill läsa.

Vilka miljömedvetna trender ser du växa nu i höst och som kommer följa med in i 2021?

Jag se att det hållbara tänket med second hand och återvinning växer mer och följer in i 2021. Jag tror man är mer medveten om klimatpåverkan nu och ifrågasätter gärna oftare vart produkter kommer ifrån och hur tillverkningen sker.

Kvalitet är i fokus och klassiska möbler prioritet för att det ska hålla länge och inte slösa pengen på kopior av låg kvalité.Shoppa stilen!
 1. UMAGE Eos Large
  UMAGE Belysning UMAGE Eos Large
  • Fler storlekar
  • Fler färger
  Från 1 799 kr Ordinarie pris 2 399 kr
 2. Gross plafond Ø 30
  By Rydéns Gross plafond Ø 30
  • Fler färger
  Från 1 615 kr Ordinarie pris 1 695 kr
 3. Gräshoppa Bordslampa
  Gubi Gräshoppa Bordslampa
  • Fler färger
  Från 3 845 kr Ordinarie pris 4 795 kr