Greatlights Ljusguide: Belysning i trädgården

Greatlights Ljusguide: Belysning i trädgården - Greatlight

Tuesday, 30 March, 2021
- by greatlight

Välkommen till Greatlights ljusguide för belysning i trädgården!

I Ljusguiden delar vi med oss av de hemliga knepen och de bästa tekniska tipsen från ljusarkitekten – så att du enkelt kan inreda ditt hem och din trädgård med rätt belysning! Få mer inspiration kring hur du ska belysa ditt hem genom att läsa fler artiklar i vår Ljusguide.Planera din belysning i trädgården med vår ljusarkitekt

I denna guide bjuder vi dig på hur du planerar din trädgårdsbelysning med vår ljusarkitekt Helena Åkerberg! Ta del av handfasta tips för att få rätt känsla med hjälp av din belysning i trädgården.

Det kan kännas avlägset och även lite tråkigt att redan nu tänka på att kvällarna igen ska bli mörka – men nu är ändock en bra tid att se över belysningen av din trädgård. Med rätt utomhusbelysning kan du få en trädgård som känns inbjudande och trevlig året om – även efter att solen går ner på sommaren och under den mörkare delen av året.

Vi bjuder dig därför på ”Greatlights Ljusguide: Belysning i trädgården” tillsammans med vår ljusarkitekt Helena Åkerberg så att du, redan nu, hinner börja planera och sätta planer i verket för din trädgård. Sen tar vi och bara njuter av utesäsongen, tycker vi! Vi hoppas att du får med dig några bra tips – behöver du mer hjälp med att planera din belysning i trädgården, eller i hemmet, ska du inte tveka att kontakta oss på ljusarkitekt@greatlight.se.Vilka delar av trädgården funkar bra att belysa?

Du kan belysa alla delar i din trädgård – det finns inga hörn eller växter som inte går eller passar att belysa. Men man bör inte välja att belysa allt i trädgården eller ha tänt all belysning samtidigt – då är det lätt att det blir lite för mycket! Det bästa är att välja ut ett antal delar i sin trädgård som man gärna vill framhäva – både när du sitter ute och när du är inne och tittar ut! Exempel på delar som kan vara fina att belysa är en mur, ett berg eller ett omtyckt träd.Finns det någon del man bör belysa?

Har du en uteplats är detta definitivt delen du ska fokusera på när du planerar din belysning samt området kring. Här kan du med fördel placera både fast belysning, samt trevliga portabla bord-, eller golvlampor. En annan del som man bör belysa är uppfart, infart och väg från parkering till bostadens entré – dels för att du ska få en härlig välkomnande känsla när du kommer hem, dels så att dina gäster har en upplyst väg hem till dig. Ett vanligt misstag man kan göra är att fokusera för mycket på att belysa garaget – vilket såklart också är bra – men man får inte missa vägen till och själva huvudentrén!

Se vårt sortiment för att få inspiration till hur du kan belysa din uteplats för att skapa en mysig och inbjudande utomhusmiljö.Planera hur du ska belysa trädgården

Belys vägen till entrén

Börja planera belysningen från väg till entré – här passar belysning som markspottar, pollare eller lyktor – beroende vilken stil som passar just dig och ditt hem. Väljer du att ha spottar – tänk på att alltid dölja spottarna så att varje enskild ljuskälla / spot inte syns från något håll. När det är mörkt ute blir belysningen som en fyr och riskerar att blända och förstöra sikten – viktigt här är även att ta hänsyn så att de inte bländar dina grannar!Belys utvalda delar av trädgården

När du har belyst väg till bostadens entré är det dags att lyfta blicken och välja ut dina favoritdelar av trädgården – det kan exempelvis vara en rabatt som du är stolt över eller ett träd som har en fin placering. Ett tips är att ställa sig vid entrén och kolla hur det ser ut från det hållet såväl som att gå in och titta ut genom köks-, eller vardagsrumsfönstret – lyser det på delarna som du vill kunna se?Snabba tips för din belysning i trädgården

Här är några korta tips på vilken typ av belysning som passar var i trädgården:

 • Spotlights utomhus - spottar på spett för markplacering är lämpligt för buskar, träd och rabatter
 • Pollare - lämpligt för uteplatsen och för gångvägar
 • Lyktor och lyktstolpar – passande för parkering och infart (lyktor tex på vägg funkar för fasadbelysning)


Sista avslutande tips är att sätta ytterbelysningen om möjligt på tid och ljusrelä – så inte allt lyser alltid eller aldrig – det blir en perfekt balans!Behöver du mer tips om belysning och önskar hjälp av vår Ljusarkitekt? Maila in till ljusarkitet@greatlight.se med ditt behov och önskemål så kontaktar vi dig snarast!

Utebelysning för alla hem!
 1. BALAD Lampa H38 cm
  Fermob BALAD Lampa H38 cm
  • Fler färger
  Från 1 985 kr Ordinarie pris 2 005 kr
 2. Fatboy Thierry Le Swinger, Utomhuslampa
  Fatboy Fatboy Thierry Le Swinger, Utomhuslampa
  • Fler färger
  Från 2 229 kr
 3. Biconica Pol Utomhuslampa, Bluetooth
  Martinelli Luce Biconica Pol Utomhuslampa, Bluetooth
  16 069 kr
 4. Oslo, Vägglampa Utomhus
  Astro / Sanova Oslo, Vägglampa Utomhus
  Från 2 110 kr
 5. Kiki, Utomhuslampa
  Martinelli Luce Kiki, Utomhuslampa
  • Fler storlekar
  Från 5 795 kr

Items 1 to 5 of 6 total

Sida