Greatlights Ljusguide: Takpendel

Greatlights Ljusguide: Takpendel - Greatlight

Wednesday, 19 May, 2021
- greatlight

Välkommen till Greatlights Ljusguide! Guiden som ger dig de hemliga knepen och de bästa tekniska tipsen från ljusarkitekten – så att du enkelt kan inreda ditt hem med rätt belysning!I denna guide bjuder vi dig på tips kring takpendeln!

Att hitta rätt takpendel till sitt hem kan ofta innebära mer eftertanke än andra former av lampor – dels så kommer den sannolikt vara en av hemmets ögondragare, dels kommer placeringen sannolikt vara en fast installation med en förutbestämd funktion. Dessa delar gör med andra ord att du sannolikt lägger lite mer eftertanke innan du gör slag i saken och investerar i en av alla fantastiska pendlar som marknaden har att erbjuda. Men som tur är har vi i denna guide några tips att skicka med dig på vägen – till din hjälp finns vår Ljusarkitekt Helena Åkerberg!Tips kring placering!

Den första grundregeln när det kommer till placering av din takpendel är att den alltid gör sig bäst över ett bord – matsalsbord, skrivbord eller sängbord. Enkelt kan man säga att en takpendel inte gör sig bra när den placeras frihängande i ett rum med vanlig, standardtakhöjd utan att ha en möbel som förankrar dess placering och funktion. Men har du turen att ha högt i tak – då gäller inte samma regler, här kan du mer fritt placera efter tycke och smak. Då kan du tvärtom med fördel hänga flera lampor tillsammans och skapa en riktigt iögonfallande installation!
En vanlig fråga när det kommer till takpendel är vilken höjd man ska placera den ovanför sitt matbord och det enkla svaret är att du bör placera den så du kan se under den när du sitter ner eller genom den om du står upp. Har du stora fönster och en utsikt som du gärna uppskattar ska du med fördel välja en lampa som du kan se genom eller är platt till formen så du inte stör ögat när du njuter av utsikten – se till att lampan eller lamporna hjälper dig med en så sömlös upplevelse av utsikten som möjligt.Funktion, form och typ av bordslampa för din inredning

Några enkla tips att ta med sig när det kommer till form och typ av takpendel: - Har du ett runt bord passar det inte med en fyrkantig lampa ovanför denna – men runda lampor kan däremot hänga över fyrkantiga bord
- Välj med fördel flera små över ett bord än en för stor lampa! Det magiska talet här behöver vara udda, gärna 3 eller 5 och inte 4.
- Formen får inte skymma sikten – välj gärna en lampa som är platt till formen eller som du kan se igenom när du hänger den ovanför ett matbord placerat vid ett fönster med utsikt!
- Matcha gärna belysningen i rummet – när du väljer en pendel över exempelvis ett matbord är det fint att komplettera med bordlampa och/eller golvlampa i samma serie eller färg/utförande om det finns.Tips! Undvik vanliga misstag

Ett vanligt misstag är att du köper en lampa utan att kolla tillgången till uttag i taket eller i närheten av placering så du kan hänga lampan där du vill på ett bra sätt – säkerställ detta innan!
Vi har sagt det förr men det tål att upprepas – en takpendel har en fast placering och är därmed inte lika enkel att placera om som våra andra former av lampor – exempelvis golvlampan och bordslampan. Detta innebär att lampan du väljer sannolikt behöver lite mer eftertanke än andra lampor till ditt hem – så planera din belysning innan!Behöver du mer tips om belysning och önskar hjälp av vår Ljusarkitekt? Maila in till ljusarkitet@greatlight.se med ditt behov och önskemål så kontaktar vi dig snarast!

Takpendlar
 1. PH 5
  Louis Poulsen PH 5
  • Fler storlekar
  • Fler färger
  Från 6 999 kr Ordinarie pris 7 975 kr
 2. Being Hue Pendant
  Philips Being Hue Pendant
  • Fler färger
  Från 2 497 kr Ordinarie pris 2 699 kr
 3. Tense Taklampa
  New Works Tense Taklampa
  • Fler storlekar
  Från 3 565 kr Ordinarie pris 4 195 kr
 4. Caravaggio Opal 11Ø- 40Ø
  Fritz Hansen Caravaggio Opal 11Ø- 40Ø
  • Fler storlekar
  Från 2 845 kr Ordinarie pris 3 051 kr
 5. Kvist 6
  Örsjö Kvist 6
  • Fler färger
  Från 14 399 kr Ordinarie pris 16 476 kr