Greatlights Ljusguide: Golvlampa

Greatlights Ljusguide: Golvlampa - Greatlight

Thursday, 04 March, 2021
- by greatlight

Välkommen till Greatlights Ljusguide! Guiden som ger dig de hemliga knepen och de bästa tekniska tipsen från ljusarkitekten – så att du enkelt kan inreda ditt hem med rätt belysning!I denna guide bjuder vi dig på tips kring golvlampan!

Golvlampan är precis som bordslampan ett av ditt hems mångsidiga lampor – både ur funktion och placering. Kanske behöver du en golvlampa för att kunna läsa i soffan eller för att lysa upp ett hörn med härligt uppljus? Oavsett så finns det många olika former och funktioner och för att guida dig vidare kring vilken golvlampa som kan passa just dig och ditt hem finns vår Ljusarkitekt Helena Åkerberg!Tips kring placering!

Det fina med golvlampor är att de är mobila och går att placera vart du vill i rummet – men det finns några tips som man kan ta med sig för att få golvlampan att komma till sin fulla rätt. Det första du ska tänka på kan kännas självklart – att placera lampan, och specifikt dess sladd, där den inte står i vägen! Det må låta självklart men i våra moderna hem med öppna planlösningar och soffor mitt i rummet är det värt att ta ett extra tankevarv för att säkerställa att placeringen av golvlampan och dess sladd inte stör och riskeras att snubblas på.


En golvlampa blir ofta en lika stor del inredningsdetalj som en belysningspunkt i rummet vilket gör att den ska smälta in fint i din inredning. Ofta placerar vi golvlampor i samband med soffor som läslampa eller i ett mörkt hörn för att lysa upp och det är en funktion som funkar bra för en golvlampa, att den placeras i förhållande till något som är mörkt och inte framför ett fönster, men samtidigt funkar som en inredningsdetalj.Funktion, form och typ av golvlampa för din inredning

Golvlampor kommer idag i många olika utföranden och det är inredningen och förutsättningarna i just ditt rum som bestämmer vilken form som passar bäst men ett generellt tips för formen av golvlampa är att den hellre ska vara hög och inte för bred i formen. En golvlampa som placeras i ett hörn med funktionen att bidra till ett allmänljus i rummet behöver med fördel också ha funktionen av uppljus för att kunna sprida ljuset i stort och då hjälpa till att sprida ett större ljus än bara hörnet.


Här behöver du en skärm som är öppen upptill eller en lampa med vinklad skärm uppåt. Har du en golvlampa som enbart lyser nedåt eller har en ställbar arm som riktar ljuset smalare så passar denna bäst som läslampa. En glödlampa med varmvitt ljus, 2700 K, är att föredra för all inomhusbelysning och såväl i din golvlampa.Tips! Undvik vanliga misstag

På Greatlight har vi ett stående tips från vår Ljusarkitekt – planera din belysning innan du inreder för att få ut bästa effekt. Och visst gäller detta även din golvlampa! Tänk igenom först vad du ska ha den till och om du har ett passande uttag i samband med din önskade placering för att undvika sladdtrassel.


Ett vanligt misstag man gör är nämligen att tro att den golvlampan man köper ska ge rummet bättre ljus än vad den kan ge och därmed har man inte planerat tillräckligt vad funktionen ska vara för sin lampa – som främst en inredningsdetalj, läslampa eller bidrag till allmänljuset från ett hörns perspektiv? Risken om man inte planerar är att den lyser för starkt eller inte tillräckligt och man slutligen därför aldrig tänder den. Så planera, planera, planera!Behöver du mer tips om belysning och önskar hjälp av vår Ljusarkitekt? Maila in till ljusarkitet@greatlight.se med ditt behov och önskemål så kontaktar vi dig snarast!

Golvlampor för ditt hem!
 1. Gravity Golvlampa
  Gubi Gravity Golvlampa
  • Fler storlekar
  • Fler färger
  Från 8 424 kr Ordinarie pris 8 595 kr
 2. Arum Golvlampa
  Ferm Living Arum Golvlampa
  • Fler färger
  Ej i lager
 3. PH 4½-3½ Floor
  Louis Poulsen PH 4½-3½ Floor
  30 280 kr
 4. Svit Floor
  ateljé Lyktan Svit Floor
  3 313 kr
 5. Multi-Lite Golvlampa
  Gubi Multi-Lite Golvlampa
  • Fler färger
  Från 8 015 kr Ordinarie pris 10 145 kr

Items 1 to 5 of 9 total

Sida