Greatlights Ljusguide: Bordslampa

Greatlights Ljusguide: Bordslampa - Greatlight

Wednesday, 28 April, 2021
- by greatlight

Välkommen till Greatlights Ljusguide! Guiden som ger dig de hemliga knepen och de bästa tekniska tipsen från ljusarkitekten – så att du enkelt kan inreda ditt hem med rätt belysning!I denna guide bjuder vi dig på tips kring bordslampan!

Bordslampan är en av våra mest mångsidiga belysningspunkter i hemmet – och det är inte så konstigt - det är ju lampan vi gärna möblerar och flyttar runt, ställer i fönster, på sidobord, skrivbordet eller sängbordet. Men hur ska man tänka när man inreder med en bordslampa ur ett belysningsperspektiv – finns det funktioner och placeringar som kan vara bra att tänka på utöver design? Som tur är har vi vår Ljusarkitekt Helena Åkerberg som gärna guidar dig.Tips kring placering!

När det kommer till placering av bordslampa ska vi vara ärliga – det finns inga specifika råd eller tips som du inte känner till – en bordslampa hör helt enkelt hemma på ett underlag såsom bord, byrå, fönster eller sidobord och kan flyttas runt efter behag i ditt hem. Det viktigaste är att den fyller den funktionen som du önskar – lysa upp väggarna eller möbeln den står på. Och placeras den i ett fönster så ska den med fördel inte skymma utsikten.Funktion, form och typ av bordslampa för din inredning

Det fina och roliga med en bordslampa är att du med denna typ av lampa enkelt kan variera dig efter säsong, inredningsstil eller varför inte humör – genom att byta skärm men behålla foten på lampan kan du variera både ljus och stil i rummet utan att behöva köpa en ny för varje säsong. När du planerar för att inreda med en bordslampa är det bra att tänka på att formen och storleken på din bordslampa behöver anpassas efter sin placering – en bordslampa som placeras i ett fönster behöver ha en oval eller fyrkantig skärm för att inte välta och storleken på lampan bestäms av rummets och underlagets storlek. Och just att bordslampan kan välta är en viktig detalj att tänka på, speciellt i utrymmen där man rör sig eller passerar förbi så att du känner en trygghet i att den klarar sin placering. En annan viktig sak att tänka på när det kommer till en bordslampa är att hellre välja en skärmhållare som fästs på foten och runt själva lamphållaren så man inte behöver klämma fast den på själva glödlampan för då kan ljuskällan gå sönder och lampskärmen hamnar på sniskan.Tips! Undvik vanliga misstag

Ett vanligt misstag man ofta gör när man köper sin bordslampa är att överskatta storleken – ser man den i affären så ser den stor ut och när man kommer hem med den så inser man att den är för liten! Så ett tips är att mäta ytan innan inköp och skapa dig en uppfattning om fot och skärm baserat på det. Men vill du hellre skippa att ta med måttbandet överallt och vara vågad – då tar du helt enkelt en större storlek eller typ av lampa än planerat!
Ett sista tips vi bjuder på – säkerställ att du har ett vägguttag i anslutning till placering så du slipper långa förlängningssladdar som blir fula – ju mer du kan gömma desto renare ser det ut och du riskerar inte att snubbla på sladdarna.Behöver du mer tips om belysning och önskar hjälp av vår Ljusarkitekt? Maila in till ljusarkitet@greatlight.se med ditt behov och önskemål så kontaktar vi dig snarast!

Bordslampor för ditt hem!
 1. Gravity Bordslampa - Small
  Gubi Gravity Bordslampa - Small
  • Fler storlekar
  • Fler färger
  Från 4 436 kr Ordinarie pris 5 545 kr
 2. Multi-Lite Bordslampa
  Gubi Multi-Lite Bordslampa
  • Fler färger
  Från 4 596 kr Ordinarie pris 5 745 kr
 3. Siluett, Bordslampa, 46 cm, Klar
  Bsweden Siluett, Bordslampa, 46 cm, Klar
  • Fler färger
  Från 4 395 kr
 4. Melt, Bordslampa, Koppar
  Tom Dixon Melt, Bordslampa, Koppar
  Reducerat pris 6 996 kr Ordinarie pris 6 996 kr
 5. Molekyl Bordslampa
  Scan Lamps Molekyl Bordslampa
  • Fler färger
  Från 1 195 kr

Items 1 to 5 of 6 total

Sida