Rätt belysning till fasaden

Rätt belysning till fasaden - Greatlight

Tuesday, 04 August, 2020
- Greatlight

Välj rätt belysning för fasaden

Som tur är sommaren ännu inte över - vi har fortfarande flera mysiga utekvällar att se fram emot! Men samtidigt som vi ser fram emot att njuta av de sista kvällarna är det även nu en bra tid att se över fasadbelysningen på ditt hus eller lägenhet inför lite mörkare kvällar.

Placeringen


Fasadbelysning kan placeras på många olika sätt och ett tips innan man byter ut eller sätter upp nytt är att först planera sin ljussättning! Det är oftast snyggast att ha flera fasadlampor med lite svagare ljus, än att placera färre lampor med starkt ljus.

Stil & Funktion


Att kartlägga stil och funktion är två första bra steg att ta när du planerar att byta eller sätta ny utebelysning. När det kommer till stilen på huset är ett tips att först utgå ifrån om det ett äldre hus eller en stramt modernare stil på huset – vissa stilar passar bättre för det ena men oavsett om du vill gå på känsla eller tycke och smak så är det ett bra utgångsläge att börja från!

Efter det kommer funktionen – vilka delar av fasaden behöver du lysa upp och varför det? Finns det någon särskild anledning till att du vill placera armaturerna på ett visst sätt? För att du ska få ut bästa funktion av din fasadbelysning behöver du tänka på några viktiga saker – den första är att tänka över placeringen av armaturerna gentemot fönster, dörrar och omgivning.

Undvik


Det är bra om man belyser väggen mellan fönster och dörrar eftersom armaturer som är placerade för nära ett fönster kan blända. Lampor som ger ett tydligt släpljus på en fasad måste placeras så man inte lyser på en kant, en vattbräda eller något annat som sticker ut - då stannar ljuset av där och det kan skapa ett ojämnt ljus. Det är också viktigt att anpassa ljusfärgen till fasadens färg.

Avslutningsvis


Sista tipset kring fasadbelysning är att säkerställa belysning kring entrén först – både för att skapa en känsla av trygghet men också för att kunna välkomna gäster på ett bra sätt!