Ljuskällor

Ljuskällor - Greatlight

Tuesday, 10 December, 2019
- Greatlight

Lampor är inte bara ljus – de är inredning! Rätt belysning kan bidra till att hela rummet får den rätta känslan och stämningen. Kom ihåg! att lägga in upphäng samt ljuskälla vid ditt köp av lampa.


Vilken form på ljuskälla ska jag ha?

Vilken form du vill ha på ljuskällan beror på vilken lampa du ska köpa ljuskällor till. Kronljusformade ljuskällor sprider ljus likt ett levande ljus och passar därför dekorativa lampor såsom kristallkronor väldigt bra.

Globformade ljuskällor sprider värme och ljus horisontellt och passar till exempel vägglampor eller taklampor där ljuskällan ska synas och sprida ett fint ljus.


Vilken sockel ska jag välja på ljuskällan? 

Sockel indikerar vilken ljuskälla som passar till din lampa. Till en lampa som har sockel E27, väljer du en ljuskälla med sockel E27. Med nedan bild kan du lätt identifiera ljuskällan du behöver till din lampa. På förpackningen ska du tydligt kunna se vilken sockel ljuskällan har.


Nedan tre socklar återfinns i majoriteten av alla lampor idag. Dessa är E27 (stor skruvsockel), E14 (liten skruvsockel) samt GU10 (bajonettsockel).


Klar eller opal ljuskälla– vad ska jag välja? 

Klara ljuskällor passar i lampor där ljuskällan ska synas, till exempel klara globformade ljuskällor, och om du vill att ljuskällan ska skapa mönster och ett fint ljus.  
Opala ljuskällor passar i lampor där du vill ha ett jämnare och dämpande ljus, till exempel under lampskärmar.


Vilka egenskaper ska jag kolla efter på förpackningen? 

Nedan symboler kan du se på förpackningar. De är bra att hålla utkik efter innan du bestämmer vilken ljuskälla du vill ha till din lampa.


Vad är spridningsvinkel?

Spridningsvinkel är området inom vilket ljusstyrkan är minst 50% av maxvärdet. Men även utanför detta område ger alltså lampan ett ljusfält, dock inte lika starkt.

Spridningsvinkel är mest intressant för lampor som används för spotbelysning, men också när man skall beräkna hur många lampor som behövs för att ge jämnt ljus över en stor vägg.

Spridningsvinkel anges i grader. Spridningsvinkel 10 grader ger en small ljuskägla medan 60 grader ger en bred ljuskägla.


Hur ser jag att ljuskällorna är likadana som mina gamla glödlampor? 

Nedan är några begrepp att kika efter!

Watt (W)

En glödlampa på 60W säger egentligen ingenting om hur mycket den lyser upp. Det talar bara om för oss mängden energi som går åt per timme. Watt mäter alltså effekt. Ett högt wattantal innebär en hög energiförbrukning, värmeåtergivning och kostnad.

Lumen (lm)

Lumen är en enhet som används för att mäta ljuskällans ljusflöde. Tidigare användes ofta enheten Watt (felaktigt) för att på ett enkelt sätt ge konsumenter en uppfattning om ljusflödet. Men Watt blir väldigt missvisande idag när en LED-lampa på 7W kan lysa upp lika mycket som en glödlampa på 40W. Därför är lumen ett bättre och mer korrekt värde.

Kelvin (K)

För att mäta färgtemperaturen används Kelvin-skalan. Inom belysning kan vi säga att skalan sträcker sig från cirka 1700 K (stearinljus) till cirka 5000 K (steril sjukhusmiljö). Normal färgtemperatur för hemmiljö brukar ligga i spannet 2700-3000 K.
Rendering average (Ra)

Ra-värdet är ett mått på färgåtergivning, dvs hur verklighetstroget vi upplever färgerna från föremålet som vi belyser. Skalan sträcker sig mellan 1-100.

Ra = 100 perfekt färgåtergivning


Ra > 90 Utmärkt färgåtergivning


Ra > 80 Bra färgåtergivning


Ra < 80 Dålig färgåtergivning
Vad är det för skillnad på material? LED är väl det enda man ser, eller? Varför?

Ja, det stämmer! Framförallt är det den energisnåla tekniken i LED-lampor som gjort ljuskällan mer användbar inom fler områden. En LED-lampa förbrukar så lite som ca 10% jämfört med en traditionell glödlampa. Detta gör att värmen som alstras blir betydligt lägre, vilket i sin tur medför att livslängden på ljuskällan också blir betydligt längre.

Vad är det för skillnad på material? LED är väl det enda man ser, eller? Varför?

Ja, det stämmer! Framförallt är det den energisnåla tekniken i LED-lampor som gjort ljuskällan mer användbar inom fler områden. En LED-lampa förbrukar så lite som ca 10% jämfört med en traditionell glödlampa. Detta gör att värmen som alstras blir betydligt lägre, vilket i sin tur medför att livslängden på ljuskällan också blir betydligt längre. LED-lampor kan därför användas i väldigt trånga utrymmen och passar även perfekt till utomhusbelysning som är tänd långa perioder. Ljuskällor i LED har även andra positiva egenskaper, såsom att de direkt lyser upp med full styrka. De innehåller inte heller kvicksilver, vilket gör dem bättre för miljön och lättare att källsortera. Tekniken gör också LED-lampor mindre känsliga för stötar och vibrationer.

En LED-lampa kan användas utomhus om armaturen är konstruerad för det (normalt kapslingsklass IP44). Armaturen ska skydda ljuskällan mot fukt och mekanisk påverkan. Led är känslig för hög värme och är inte lämplig i exempelvis en bastu eller ugn. Normalt rekommenderas en LED-lampa att användas i miljöer med temperaturer från -20° till +40°. De flesta LED ljuskällor kan också dimras med alla halogenlampor kan det. Ljusfärgen på en ljuskälla i halogen blir varmare när du dimrar dem men på de flesta LED ljuskällor så är de konstanta i ljus temperaturen oavsett styrka på ljuset.