Badrumsbelysning

Badrumsbelysning - Greatlight

Tuesday, 28 January, 2020
- Greatlight

Vet du inte var du ska börja? Vi är här för att hjälpa dig! Badrumsbelysning hjälper dig med dina rutiner, oavsett om du sminkar dig inför en utekväll, fixar håret eller behöver gå på toaletten mitt i natten. Vi kan lova att det är värt att investera en extra tanke kring belysningen i ditt badrum. Idag är det ett rum som många prioriterar att inreda med varm och mysig belysning, levande ljus, fina handdukar, mattor och doftpinnar. Allt för att skapa en miljö där man känner sig varm och trygg.

Lampor i badrummet ska alltid installeras av en elektriker!

När du ska välja badrumsbelysning är säkerheten viktig. För att få installera badrumsbelysning måste du ha behörighet för att få göra det. Det finns mycket specifika krav på lampans vattenresistens beroende på var i badrummet lampan ska placeras. I detta sammanhang är det viktigt att känna till de olika zoner som finns i badrum samt att vara medveten om lampans IP-klass. IP betyder International Protection (internationellt skydd) och talar om hur tät lampan är avseende damm, fasta föremål och vatten. Dessa båda punkter kan du läsa mer om här.

IP-zoner reglerar kraven på armaturer i våtrum – du behöver passande badrumsbelysning för varje område.

En lampa i badrum måste uppnå vissa krav på motståndskraft mot vatten och ånga samt damm och beröring. All badrumsbelysning bör ha minst IP44 för att få användas i ett våtrum. Badrumsbelysning som placeras i eller direkt anslutning till vatten ska IP67 eller mer.

Område 1:

Under och över badkaret eller duschen. Maximalt tillåten spänning upp till 12 V och lägsta kapslingsklass IPX4. Har du enbart ett badkar är området begränsat till upp till 120 cm ovanför duschhuvudet. Höjden begränsas i båda fallen till 2,25 m.

Område 2:

60 cm bredvid område 1. Lägsta kapslingsklass IPX4. Vid strålande vatten exempelvis vid massagemunstycken är lägsta kapslingsklass IPX5.
Dessutom får inga transformatorer användas i områden 0 och 1. Uttag och strömbrytare får inte placeras i områden 0, 1 och 2.

Vilken belysning ska finnas i badrummet?

Det är svårt att ge ett generellt svar på frågan hur många ljuskällor du behöver i badrummet och hur kraftfulla de ska vara. Det är dock mycket lättare när man tar hänsyn till rummets förutsättningar – till exempel vägg- och kakelfärgen eller dimensionerna, vinklarna, skåpen med mera. Belysningen måste anpassas efter rummet och det som passar bra i ett badrum passar kanske inte alls i ett annat. Det finns inget annat sätt än att planera belysningen noggrant.
I de flesta våtutrymmen finns gott om väggar, golv och detaljer som lätt reflekterar ljuset från din badrumsbelysning. Därför är det viktigt att även låta detta vara en faktor i valet av badrumslampa. På samma sätt gäller det också att tänka på färgerna – dova färger absorberar ljus, och kräver alltså starkare (och kanske fler) badrumslampor än ett badrum med vita väggar.

Vi rekommenderar flera lampor i badrummet

Tandborstning, rakning, ögonbrynsplockning, ansiktstvätt – det är många vardagsbestyr som blir enklare med bra badrumsbelysning.

Allmänbelysning

En badrumslampa i taket eller vägglampor till badrum ger en bra allmänbelysning. Belysning i badrum kräver i första hand en god allmänbelysning. Många väljer därför infällda spotlights för att få bra spridning av ljusflödet. Men en bra plafond eller badrumslampa i tak funkar också alldeles utmärkt, eftersom en sådan badrumsarmatur i regel också har en bra spridning av ljuset. Här skulle vi inte rekommendera lågenergilampor då de flesta tar ett tag innan de når full styrka – satsa istället på badrumsbelysning i LED.

Områdesbelysning

Komplettera gärna med lampor runt eller ovanför spegeln. På så sätt får du en områdesbelysning som hjälper dig se vad du gör. För att få huden att framträda i naturlig färg bör dina badrumslampor ha en klarvit färgtemperatur på ca 2700 kelvin.

Stämningsbelysning

Levande ljus eller fina vägglampor med dimbara ljuskällor förvandlar badrummet till ett spa om du vill utnyttja ditt badrum ännu lite mer.